Obilježen Svjetski dan slobode medija

Izvor: Pixabay

Obilježen je 30. po redu Svjetski dan slobode medija, a simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" skrenula se pažnja na važnost slobode izražavanja i probleme s kojima se novinari susreću.

“Iz svega je vidljivo da iza prividno glamurozne fasade novinarskog posla stoji puno stresnog rada, kao i pritisci uredništva unutar redakcije i moćnika izvan nje, zastrašivanje putem neutemeljenih SLAPP tužbi i prijetnje raznih kukavica sakrivenih u bespućima društvenih mreža”, kaže predsjednica SNH-a Maja Sever.

Istraživanja koja provode međunarodne novinarske organizacije pokazuju porazno stanje fizičkog i mentalnog zdravlja novinara izloženih svakodnevnim pritiscima na poslu zbog previše radnih zadataka i vanjskim pritiscima zbog objavljenih priloga koji utjecajnim pojedincima nisu po volji. Stres je najčešće stanje koje ugrožava zdravlje novinara, zatim anksioznost, depresija, posljedice mobinga, sagorijevanje na poslu zbog preopterećenosti i želje da se usprkos svemu obave svi zadaci. Nisu rijetke ni pojave PTSP-a, posebno nakon izvještavanja s tragičnih događaja i ratnih sukoba, piše HINA.

Sindikat novinara Hrvatske na svojoj stranici ističe važnost prava na mišljenje i izražavanje. Ona su temelj slobode svake osobe, naroda i simbol istinske demokracije u zemlji. Kako se ta sloboda provodi u praksi najbolje znaju novinari, ustrajni medijski radnici čiji je odgovorni posao svakodnevno posredovati između javnosti i centara moći kako bi svi građani mogli dobiti pravovremenu, potpunu i objektivnu informaciju o odlukama koje im centri moći spremaju, ali i onima koje skrivaju. Jedino tako građani dobivaju korisne informacije temeljem kojih mogu donositi utemeljene odluke na izborima. Zbog te važnosti u doprinosu demokraciji, novinarstvo je proglašeno javnim dobrom.