Novosadske kronike: Petrovaradin

Petrovaradin - grad koji leži s desne obale Dunava, nasuprot Novom Sadu s kojim čini urbanu cjelinu. Iako ih dijeli samo jedan most, put “do gore” poprilično je teško pao nekima, posebice po kiši, no zbog pogleda koji vas dočeka gore zasigurno se isplati.

Inače, tvrđava kakvu danas poznajemo građena je skoro 88 godina za vrijeme vladavine Habsburgovaca. Kada je konačno završena, Petrovaradinska tvrđava smatrana je najsnažnijom tvrđavom Habsburške monarhije u ovom dijelu Europe te je poprimila naziv “Gibraltar na Dunavu”.


Za Petrovaradinsku tvrđavu vežu se brojne legende od kojih je najpoznatija ona o tajnom tunelu ispod korita. Naime, taj tunel povezuje tvrđavu s lijevom obalom Dunava, a kroz koji su, prema legendi, prošli posljednji austrougarski vojnik i njegova zaručnica 1913. godine.


Još jedna poznata legenda Petrovaradina je ona o mačkama. Prema legendi, graditelji tvrđave su početkom 17. stoljeća u temelje nove utvrde ugradili žive mačke kako bi osigurali dugovječnost tvrđave zbog vjerovanja da mačke imaju devet života. Legendu o mačkama donekle potvrđuje i kameni reljef mačje glave pronađen u bedemu koji se danas čuva u Gradskom muzeju, ali i priča da su radnici prilikom obnove tvrđave nakon II. svjetskog rata pronašli mumificirane ostatke mačaka.

Videonovinarke: Katja Knežević, Ivana Škaričić i Neva Žganec