Televizija Student na otvaranju DCN Balkan Hub-a!

U protekla dva dana ekipa Televizije Student sudjelovala je na radionici u organizaciji DCN Global na kojoj smo razgovarali kako tzv. otvoreni alati za istraživanja mogu pomoći medijima u njihovoj potrazi za činjenicama te o važnosti suradnje medija i nevladinih organizacija.

Zadnji smo dan, u međunarodnim timovima, pokazali što smo naučili. Istražili smo kako mediji narativno i vizualno izvještavaju o migrantima u Hrvatskoj. Iznešene podatke o broju migranata provjerili smo s bazom IOM - Croatia i Ministarstva unutarnjih poslova, a autentičnost fotografija u člancima smo provjerili koristeći otvorene alate poput TinEyea, Google Reverse Image i FotoForensicsa. Također smo odradili fact-check informacija objavljenih u medijima o rudarenju litija u Srbiji.

Iako je radionica trajala samo dva dana, imali smo vremena za upoznavanje i druženje s preko 40 kolegica i kolega iz regije, ali i za obilazak Sarajeva. Nismo mogli propustiti priliku i ne pojesti ćevape na Baščaršiji, popiti kahvu, zasladiti se baklavom i nakon toga dobro se rasplesati u sarajevskim kafićima. Međutim ništa ne spaja ljude kao nogomet. Tako da smo svi zajedno nakon prvog dana radionice gledali i navijali za Hrvatsku u utakmici Europskog nogometnog prvenstva, a dan kasnije za Sloveniju i Srbiju.

Posebno je lijepo bilo ponovno vidjeti kolege sa Sveučilišnog studija Komunikacija i mediji Split, a legenda kaže pošto smo se napili vode sa Sebilja, u Sarajevo se sigurno vraćamo!

Za sam kraj, svoje utiske o radionici dala je i Marianna Tanagia, jedna od organizatorica DCN-a.