TVS u Berlinu: Konferencija o digitalnim medijima za Generaciju Z

"Ich bin ein Berliner"

- John F. Kennedy

Televizija Student bila je učesnik na trodnevnom Berlin Youth Summitu koji je organizirao Digital Communication Network (DNC Global) u partnerstvu s World Learning programom.

Konferencija je okupila gotovo stotinu mladih digitalnih komunikatora i influensera iz 33 europske zemlje pružajući im platformu za povezivanje, učenje i stvaranje kampanja o važnim društvenim pitanjima.

Pod temom digitalne komunikacije i novih medijskih tehnologija za mlade, konferencija je obilježila 60. godišnjicu ikonskog govora Johna F. Kennedyja "Ich bin ein Berliner", naglašavajući tako snagu riječi i slike u pokretanju promjena i promicanju demokracije. Ovaj povijesni govor poslužio je kao polazišna točka za razmišljanje i inspiraciju tijekom cijelog događaja.

 

John F. Kennedy: "Ich bin ein Berliner"

Prvi dan konferencije započeo je obilaskom značajnih znamenitosti i povijesnih mjesta grada Berlina. Obilazak je omogućio sudionicima da shvate kontekst Kennedyjeva govora i razmisle o njegovoj važnosti u povijesnom kontekstu grada, ali i države.

Neke od posjećenih lokacija bile su Tranenpalasta (Palača Suza), Bundestag (njemački parlament), Memorijal Roma i Sintija te Spomenika ubijenim Židovima Europe tijekom Drugog svjetskog rata.

Drugi se dan govorilo o utjecaju društvenih mreža na šire društvene promjene, izgradnji inkluzivnih digitalnih zajednica i ulasku u novo digitalno doba. Ključni govornik bio je Yusuf Omar, suosnivač Seen Stories-a, koji je sudionike proveo koracima stvaranja viralnog videa.

Posljednji dan konferencije sudionici su u grupama surađivali kako bi razvili digitalne kampanje o važnim temama poput autoritarizma, klimatskih promjena, ljudskih prava i slobode govora. 

Svaka je grupa predstavila svoju originalnu kampanju u trajanju od deset minuta prikazujući kreativnost, strast i predanost edukaciji, a sve u cilju inspiriranja globalne zajednice na djelovanje.