5. Dani medijske pismenosti

5. Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održat će se od 2. do 8. svibnja 2022.godine. Slogan „Misli svojom glavom u medijskom labirintu“ naglašava ovogodišnje teme u fokusu – važnost obrazovanja o medijima te razvoja vještine kritičkog razmišljanja, prepoznavanja dezinformacija, razumijevanja utjecaja influencera i prikrivenog oglašavanja, algoritama koji određuju koje informacije i sadržaj će doći do nas putem društvenih mreža i utjecati na sliku o svijetu oko nas, ključnim temama i događajima.

"Biti medijski pismen nikada nije bilo važnije, jer medijska pismenost je zapravo jedini način za siguran život i djelovanje u današnjem izuzetno složenom medijsko-komunikacijskom okruženju. Stoga, mislimo svojom glavom dok se krećemo medijskim labirintom i pomoću medijske pismenosti preuzmimo kontrolu u svoje u ruke“, kazao je Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije." 


Važan dio Dana medijske pismenosti su i obrazovni materijali koji nastaju u suradnji sa stručnjacima. Riječ je materijalima kroz koje odgojitelji, učitelji i nastavnici mogu saznati više o temama vezanima za medijsku pismenost te održati edukativne radionice s djecom i mladima na teme kao što su prepoznavanje dezinformacija, online sigurnost, utjecaj influencera i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih, o međusobnom poštovanju u online okruženju i brojne druge. Ove godine predstavljena su dva nova obrazovna materijala – Uvod u novinarstvo i Uvod u filmski jezik. Ukupno je na portalu medijskapismenost.hr dostupan 31 obrazovni materijal i 19 video-predavanja